Kukapa meistä olisi vuodenvaihteessa uudenvuodenlupauksia antaessaan arvannut, kuinka maailmalla alkaisi hetken päästä myllertää? Korkea inflaatio, reipas korkojen nousu, Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainaan ja siitä seurannut energiakriisi Euroopassa ovat Tilastokeskuksen mukaan painaneet kuluttajaluottamuksen pohjalukemiin. Kuitenkin Oikotien syyskuun alussa julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan yli viidennes suomalaisista harkitsee omistusasunnon ostamista. Mitä järkeä tässä on?
Inflaatio voi syödä asuntolainaa pienemmäksi
Inflaatio eli rahan ostovoiman heikkeneminen tarkoittaa käytännössä sitä, että samalla rahalla saa ostettua aiempaa vähemmän tuotteita tai palveluita. Kääntäen, sama määrä tuotteita tai palveluita maksaa yhä enemmän. Elokuussa inflaatio oli 7,6 % eli vuodessa yhden euron ostovoima laski noin 93 senttiin.
Rakennuskustannukset nousivat vuoden 2022 elokuussa 6,8 % vuodentakaisesta, mutta asunnonostajien onneksi asuntojen hinnat eivät ole lähteneet yhtä suurelle laukalle. Hypo arvioi, että pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 prosenttia ja nousu hiipuu ensi vuonna 0,5 prosenttiin.
Inflaatiosta voi olla asuntovelalliselle hyötyä palkkakehityksen kautta. Usein korkea inflaatio johtaa siihen, että palkkoja nostetaan, jotta kuluttajat voivat pitää elintasoa yllä. Tällöin velalliset maksavat lainansa reaalisesti pienemmällä osuudella tuloistaan: kolmensadan tonnin asuntolaina on edelleen kolmesataa tonnia, mutta sitä on kevyempi lyhentää, kun palkkaa tulee hieman aiempaa enemmän. Tämä ilo kylläkin sulaa pois, jos inflaatiosta seuraava palkkakehitys jää pienemmäksi kuin usein inflaatiota seuraavan koronnousun tuomat lisäkulut.
Korot nousussa, kuitenkin kohtuutasolla
Suomen pankin mukaan uusien asuntolainojen laskennallinen korkomarginaali oli heinäkuussa noin 0,82 prosenttia. Kun tähän ynnätään yleisesti asuntolainalle otettava, viime aikoina kohisten noussut 12kk euribor-viitekorko (28.9.2022: 2,621%), saadaan kokonaiskoroksi noin 3,4 %.
Tämä tietysti tuntuu korkealta, kun elimme yli kuusi vuotta negatiivisen euriborin aikaa maksaen pelkkää marginaalia. Vuoden 2008 finanssikriisin aikaan 12kk euribor kävi 5,5 %:ssa ja nykyisin asuntolainat stressitestataan myöntämisvaiheessa 6% korolla, jotta velalliset eivät joutuisi lainojensa kanssa ongelmiin. Tällä hetkellä uusien asuntojen keskikorko on selvästi inflaation alapuolella eli reaalisesti pakkasella, mistä me asuntolainalliset voimme iloita.
Entäpä asunnonvaihtajat? Ellei asuntovelallinen ole ottanut nykyiseen lainaansa pitkää korkokattoa, ei hänen tilanteensa suhteellisten korkomenojen osalta todennäköisesti juurikaan muutu, vaikka nykyisen asunnon ja asuntolainan vaihtaisi nyt uuteen. Jokaisen lainanottajan tulee toki tehdä päätöksensä harkiten, kuten aina.
Energiatehokkuuden merkitys korostuu
Oikotien kyselytutkimuksen mukaan energian hinnannousu huolestuttaa suomalaisia enemmän kuin koronnousu. Venäjän katkaistua kaasuntuonnin Eurooppaan nousi sähkön hinta moninkertaiseksi kasvattaen monen pientaloasujan sähkölaskua jopa sadoilla euroilla kuukaudessa. Venäjän toimet vauhdittavat Euroopan siirtymää kohti parempaa energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa.
Sähkön kovan hinnannousun myötä nykyisen omistus- tai vuokra-asunnon vaihtaminen energiatehokkaampaan voi olla monelle perheelle taloudellisesti fiksu ratkaisu. Esimerkiksi maalämmöllä lämmittäminen vie Motivan pientalon lämmitystapojen vertailulaskurin mukaan yli 40 % vähemmän energiaa kuin uudiskohteissa yleinen poistoilmalämpöpumppu, mikä tarkoittaa 90m2 pientalossa noin sataa euroa kuussa. Säästö kasvaa lähes 70 %:iin, jos vaihtoehtona on suora sähkölämmitys. Tällöin puhutaan helposti tuhansista euroista vuodessa. Myös aurinkopaneelien laskennallinen takaisinmaksuaika on tullut alaspäin. Kun epävarmuus energiasektorilla jatkuu, voittajia ovat A-energialuokan asunnoissa energiatehokkaasti uusiutuvalla energialla kotinsa lämmittävät suomalaiset.
Me Olaksella rakennamme pientalokoteja pääkaupunkiseudun arvostetuille alueille, joilla asuntojen arvonkehitys on ollut pitkään hyvällä tasolla. Laitamme niihin aina tontin mahdollistaessa maalämmön ja tähtäämme uusien kotien suunnittelussa parhaaseen A-energialuokkaan. Näillä toimenpiteillä vastaamme pitkäjänteisesti niihin haasteisiin, joita tämä vuosi on tuonut mukanaan, jotta uusi koti on turvallista ostaa.
